Augustus John

 

Guilhermina Augusta
Xavier de Medim Suggia Carteado Mena

 

 

 

 

Огъстъс Джон


Augustus John
Уелски художник, портретист - роден през 1878 г. в графство Пемброукшир. Любовта си към живописта той наследява от майка си, която умира когато Огъстъс е едва на шест години. Изключително талантлив и с усет към детайла, Джон се прославя като бохем и женкар – смятало се е за модерно за жените по негово време да твърдят, че имат незаконни деца от него. Художникът проявява голям интерес към циганския начин на живот и език и дълги години обикаля страната с фургон, в който съжителства със съпругата и любовницата си и децата, които има от двете.
Изтъкнат представител британския пост-импресионизъм и живописец на картини от Първата световна война, Джон е известен най-вече с портретите си на Т.Е. Лорънс (‘Арабски’) и Джордж Бърнард Шоу.

 

Гилермина Аугуста Хавиер де Мидим Сужиа Картеадо Мена

 

http://www.geh.org/link/sn/sugphoto.jpgРодена през 1885 г. в Порто, Португалия. Гилермина Сужиа започва да свири на виолончело още на петгодишна възраст с баща си Аугусто, който е учител по виолончело. Дете с изключителен талант, Гилермина бързо се прославя сред елита на страната – още в невръстна възраст тя изнася концерти пред португалското кралско семейство. Скоро цяла Европа започва да се възхищава на виртуозната музикантка с неустоим чар. Освен баща си, Сужиа има още двама учители – Юлиус Кленгел в Лайпциг и Пабло Казалс, който по-късно става й неин любовник. Сужиа и Казалс живеят заедно в продължение на седем години – този период на съжителство с един от най-великите виолончелисти на 20-и век е изключително важен за развитието на Сужиа. По-късно тя се премества в Лондон и там се сгодява за собственика на списание ‘Country Life’ – заможния Едуард Хъдсън, който й подарява виолончело ‘Страдивариус’ и поръчва известния портрет, нарисуван от Джон, собственост на Tate Britain.
Въпреки че след смъртта си през 1950 г. Сужиа е почти забравена от музикалния свят, нейният принос към музиката като една първите жени-виолончелистки с успешна международна кариера не може да бъде пренебрегнат.