Миряна Димитрова

 

След като получава степен бакалавър по театрално изкуство и философия от лондонския “Roehampton University”, Миряна Димитрова специализира драматургия в “Central School Of Speech And Drama” (CSSD), където се дипломира като магистър през 2006 г. По време на обучението си тя участва в редица театрални проекти, като един от тях – “Furies”, едноактно представление с актьори и кукли – се представя в “Baron’s Court Theatre” (Лондон) като част от програмата на ежегодния фестивал на CSSD. През юни 2006 г. проектът “Furies” е включен в международния студентски фестивал за куклен театър в Бялисток, Полша.

В България Миряна е публикувала материали в списанията “Екран”, “Фентъзи Фактор” и “Кинохит”; съавтор e на рубриката “Creature” (9 издания, всяко с продължителност от 5 до 10 мин.), излъчена в предаването “Myst” по телевизия BBT; била е и асистент към сценарния екип на предаването “Островът на изкушенията”.

В момента Миряна работи върху аспирантура на тема “Tрансформации на епичния жанр” към “Royal Holloway, University of London”, както и разбира се, върху бъдещите проекти на Драмаекспорт.

Миряна се интересува от всичко, свързано с история и митология, обича да слуша както Rammstein, така и Рахманинов и когато й остава време, практикува сценични бойни изкуства, но (засега) не е убила никой.