"Драмаекспорт" в действие!

 

 

”Драмаекспорт” има удоволствието да участва като партньор по програмата „Младежта в действие”, финансирана от Европейския Съюз.

 

Програмата има за цел поощряване на осъзнаването на младежите като граждани на Европа. Проектите на „Младежта в действие” имат както образователен, така и неформален 'workshop' аспект. Чрез своите проекти в държави в и извън ЕС, „Младежта в действие” дава възможност на младите хора да осъществяват интелектуален обмен, да представят своята страна и да научат повече за връстниците си от други култури. Така се изгражда принадлежност към глобалната общност, която обединява младежи от различни социални среди, с разнородни интереси и таланти.

 

През февруари 2009 г. се осъществи проекта „Чуй гласа на майката Земя”. Младежи от Полша, Румъния и България посетиха турския град Ширнак, водени от желанието да преоткрият митичното място на Ноевия ковчег. Според редица легенди именно в този район на Анадола, Ной е построил своя плаващ дом. Проектът обаче придаде ново символично значение на добре познатите предания. Глобалното затопляне е проблем, който би могъл да доведе до един футуристичен потоп. Така чрез посещение на исторически забележителности и разговори с местните хора, младежите обмениха мнения и идеи относно екологичните проблеми. Разбира се, сериозните дискусии понякога оставаха на заден план – особено когато участниците бяха посрещани с ароматен чай и ориенталски кулинарни специалитети!