american corner

Петър Станимиров, вдъхновен от Стивън Кинг
Изложба в American Corner в Софийска Градска Библиотека, септември-октомври 2011

Петър Станимиров е любим артист не на едно, а на цели три поколения – още през 80-те години неговите рисунки си спечелиха любовта на читателите и феновете на комиксите в сп. „Дъга“. През следващото десетилетие, кориците и илюстрациите, които той създаде, вдъхновен от творчеството на бестселъровия цар на тръпката Стивън Кинг, направиха името му разпознаваемо сред почитателите на жанровата литература; след 1995 г. Станимиров записа името си като издател и оформител на множество книги-игри в „Мега“, а след 2000 г. – като арт-директор и концептуален дизайнер на компютърни игри.

Проектът „Петър Станимиров, вдъхновен от Стивън Кинг“ акцентира върху „Кинговия период” на художника и представя, съвместно с „DramaExport“ и посолството на САЩ изложба от около 30 експоната – картини, нарисувани и обработени дигитално от Станимиров. Някои от рисунките му са изключително разпознаваеми дори днес, други са изненада за публиката, тъй като са съвсем нови. Датите на проекта не са случайни – откриването на изложбата е едно своеобразно празнуване на рождения ден на Кинг, а краят е напълно тематично белязан от деня на Вси Светии (Хелоуин).
Освен чрез картините, посетителите на изложбата имаха възможност да се потопят в света на кошмарите и съновиденията на Стивън Кинг и Петър Станимиров чрез разнообразни събития: безплатни прожекции на екранизации по произведения на ‘Краля’ всеки четвъртък от месец октомври; през уикендите феновете на Кинг имаха възможността да се срещнат с Петър Станимиров, както и с преводачи и издатели, чиято дейност е свързана с представянето на творчеството на Кинг у нас.

Изложбата е съпроводена от издаването на луксозен двуезичен (на английски и български език) колекционерски албум с картините на Станимиров от издателство „Изток-Запад” (https://iztok-zapad.eu/vdahnoven-ot-stivan-king).

 

Галерия

Изготвено от Dream Design | ® 2017